Tempeliers in Payns

De saaie lange rechte weg langs het kanaal vol dazen en een hete zon hebben we overwonnen.  

Gosterenochtend vertrokken we pas laat en ook nog zo’n twee kilometer de verkeerde kant op. ‘Gelukkig’ vergat ik ook Prairie zijn deken en moesten we sowieso terug. Eenmaal bij het kanaal loopt er een groep ruiters aan de overkant. Prairie kan het niet laten.. hij kijkt naar de paarden. Totale paniek in de groep edeldieren: drie ruiters vallen gillend op de grond. Gisteren liet Prairie alleen maar Martine onderuit gaan die hij een duw gaf terwijl hij op haar teen stond.. Nu ik toch bezig ben: toen ik terug kwam bij Prairie na een boodschap in de supermarkt, had hij een man in zijn vinger gebeten die al dan niet ongevraagd naar hem toe was gekomen. En ook ik heb wel eens tanden in mijn billen gehad, maar normaalgesproken houdt hij het bij het flesje in het zijvakje van mijn backpack. 

We verblijven net voor Troyes, in Payns. Thierry P.F. Leroy is muzikant, schrijver en deskundige op het gebied van de tempeliers: hij heeft onder andere het boek ‘Guide Secret des Tempeliers’ geschreven, dat erg interessant oogt al begrijp ik er weinig van. Ook heeft hij een stichting opgericht waar het beroemde Tempeliersmuseum bij hoort, wat mensen over de hele wereld komen bezoeken.

De tempeliers hebben een belangrijke geschiedenis in Payns. In 1070 werd Hagues de Payns geboren. Hij nam deel aan de eerste Kruistocht en stichtte rond 1120 een orde van ridder-monniken, die de Kanunikken van het Heilig Graf en de pelgrims naar het Heilig Land moesten beschermen: Orde van de Tempel.  

En dan nu op naar Troyes!