MooiLaarbeek: Geitenboerderij in Aarle-Rixtel wordt ook zorgplatform

Aarle-Rixtel – De geitenboerderij aan de Lieshoutseweg 76 in Aarle-Rixtel, wordt ook een Zorgplatform. Tenminste als het aan Carmen Coolen uit Stiphout ligt. Een community waar mensen die kampen met overspannenheid of andere psychische klachten, tot rust kunnen komen. In dit artikel leest u wat de plannen zijn en hoe u Carmen kunt steunen om haar droom te verwezenlijken.

Tekst: Jac Babin
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)
Hier lees je het artikel op MooiLaarbeek.nl

Carmen Coolen
Een vriendelijke jongedame van 26 lentes. Zij behaalde in 2015 haar diploma communicatie en vond vrijwel meteen leuk werk. Daarnaast deed zij vrijwilligerswerk, had een eigen bedrijfje en had hobby’s. Haar leven leek zich voorspoedig te ontwikkelen. Maar er volgde een onverwachte wending…

Ervaringsdeskundige
In 2016 kwam ze met een burn-out thuis te zitten. “Ik kwam steeds meer tot de ontdekking dat ik niet naadloos paste in deze maatschappij met zijn stress, zijn jachtigheid en veelheid aan prikkels. Niks gaf me nog voldoening. Het lichaam gaf krachtige signalen, maar ik herkende ze niet. Toen een collega me vroeg of ik wel gelukkig was, vond alle opgekropte stress een uitweg naar buiten.” Carmen nam ontslag en werd tegen wil en dank ervaringsdeskundige.

De revalidatie
“Hulpverleners uit de reguliere gezondheidszorg deden hun best”, zo gaat Carmen verder. “Maar ik kwam steeds meer tot de overtuiging dat ze me niet konden helpen. Ze zaten te zeer gevangen in de huidige zorgsystemen. Daardoor voelde ik me alleen en machteloos. Nergens vond ik in de reguliere gezondheidszorg een thuis waar ik mijn verhaal kwijt kon om er oprechte aandacht en liefde voor terug te krijgen.”

De geitenboerderij
“Ik kwam in deze periode regelmatig op de geitenboerderij van Hans in ’t Veld en Annet Nieuwenhuijsen om er melk en kaas te kopen. Daar kon ik mijn verhaal delen zonder dat er een oordeel over werd geveld. De omgeving met de natuur en de dieren gaven me energie en brachten me tot rust. Ik ging er vrijwilligerswerk doen. Ik besefte, dat ik afstand moest nemen van die jachtige maatschappij, die ik had toegestaan om mij in deze situatie te brengen.”

Santiago de Compostella
“Ik kocht in Lieshout een ezel en gaf hem de naam Prairie. Met Prairie ging ik op reis naar Santiago de Compostella. Een tocht van 2800 km. Tijdens deze tocht nam ik volledig afstand van mijn oude gewoonten, mijn familie, mijn vrienden. Ik was volledig op mezelf en de natuur aangewezen. Ik kreeg inzicht in mijn eigen persoon en leerde weer ‘stap voor stap’, naar een doel toe te werken. Onderweg ontmoette ik veel mensen met soortgelijke problemen.”

Zorgplatform
“Ik hoorde dat Hans en Annet wilden stoppen met de geitenboerderij. Eeuwige zonde! De plek waar ik notabene zoveel rust en energie gevonden had. Wijs geworden door mijn ervaringen met de reguliere gezondheidszorg, besloot ik me te gaan inzetten voor lotgenoten en met dat doel de geitenboerderij te kopen.”

Mijn droom
“Mijn droom is een non-profit Zorgplatform. Mensen met een burn-out, een depressie of wat dan ook, zijn er zonder indicatie en kosteloos welkom. Ze kunnen er hun verhaal delen en ze kunnen er zichzelf leren kennen. Een plek waar reguliere en alternatieve gezondheidszorgzorg samenwerken. Inkomsten ga ik genereren uit de verkoop van boerderijproducten en de verhuur van ruimtes voor zorgverleners”, vertelt Carmen enthousiast.

Steun Carmen
Lezers die het sympathieke initiatief van Carmen willen steunen, zodat ze in mei kan starten met haar Zorgplatform, vinden informatie op www.communityfarm.nl en/of kunnen contact opnemen met Carmen via carmencoolen@gmail.com, telefoon 0625268178.

De open dag werd afgelopen zaterdag druk bezocht. Carmen is elke zaterdag en zondag vóór de middag op de geitenboerderij te vinden. Iedereen is welkom om er een kijkje te nemen!