De Eerste Visie

Hier lees je de eerste visie die Carmen Coolen, begin april 2017, schreef voordat zij en haar ezel Prairie op pelgrimstocht naar Santiago de Compostella vertrokken.

Moderne maatschappij
We zijn geboren in een maatschappij waar we niet zelf voor gekozen hebben. Onze moderne samenleving is erop gericht om de economie te verbeteren: er wordt ingespeeld op ons jachtinstinct om steeds meer en beter te willen. Door reclame worden we gewezen op onze ‘tekortkomingen’, geïndoctrineerd door commercie: we rijden te kleine auto’s, eten verkeerde voeding, hebben andere kleding nodig, moeten meer sporten, etc. Om dit in stand te kunnen houden wordt er van ons verwacht, onder meer door de overheid, dat we actief deelnemen aan deze maatschappij. Hoe kan je ergens aan deelnemen waar je niet achter staat?

Op zoek naar de basis
Tegenwoordig draait alles om koste wat kost die goede opleiding of goede baan te behalen, om veel geld te kunnen verdienen en status te behalen of om een bepaald imago neer te zetten. Alles voor ons ego. Waar het leven echt om gaat, dat wordt vergeten. Daarvoor moeten we terug naar onze kern. Op zoek naar de basis: wie ben ik?

Prestatiedruk
Tot de leeftijd van 23 participeerde ik intensief mee in onze samenleving. Ik werk dan als zelfstandige, werk daarnaast ook bij een communicatiebureau, doe veel vrijwilligerswerk en geef paardrijlessen. Samen met veel sporten, gezond eten en mijn sociale leven ben ik hier zeven dagen in de week zoet mee. Ik slaap maximaal vijf uur per dag. Voor mij is dit niet meer dan zoals het hoort. Je wordt immers al vanaf de kleuterschool gevormd voor ‘het echte leven’.

Sociale ziektes
Uiteindelijk leid dit bij mij tot een burn-out en daarna een depressie. Ik zoek tevergeefs naar antwoorden, maar kom al snel ergens achter. In onze samenleving bestaat geen allesomvattende plaats waar je naartoe kunt voor ondersteuning in de zoektocht naar wat je kern is. Een plek waar je leert omgaan om in harmonie te leven met onze samenleving. Een plek voor bewustwording en verbinding. Er is nergens zo’n plaats en het is heel lastig om je middenin de maatschappij los te maken van de maatschappij. Dat is voor mij de reden geweest om te besluiten de Camino de Santiago te lopen.

Cijfers
Steeds meer jongeren, maar ook ouderen krijgen te maken met psychische vraagstukken. Meer dan 4 op de 10 jongeren kampt met psychische klachten. Zelfmoord is bij hen doodsoorzaak nummer een. Uit onderzoek van het CBS en TNO blijkt dat 21% van de werkenden last heeft van burn-out klachten. Dat zijn ruim een miljoen mensen. Daarvan komt 5% langdurig thuis te zitten. Toch rust een gigantisch taboe op het openlijk praten over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis, enzovoorts. Terwijl delen en verbinden juist hartstikke belangrijk is.

De oplossing tegen stress
Voordat ik een burn-out opliep, wist ik zeker dat ik mezelf goed kende. Ik deed wat ik leuk vond, of misschien toch wat ik dacht dat er voor anderen leuk uitzag en zo nou eenmaal hoorde? Vanaf het moment dat ik instortte had ik alle grip op mijn leven verloren en was ik mezelf helemaal kwijt. Als ik hier nu op terug kijk, ben ik tot voor die tijd ook nooit echt mezelf geweest. Ik was gevormd door onze samenleving. Logisch, maar het maakte me doodongelukkig.

Als je je echt zo intens ellendig voelt, dan ga je alles proberen om jezelf beter te voelen. Het is een zoektocht naar remedies die voor jou helpen. En alleen hetgeen dat in basis bij jou past gaat je helpen. Dit betekent dat je moet terugkeren naar je natuurlijke staat. Je moet goed naar jezelf leren luisteren, leren om je intuïtie te gebruiken.

Zelfonderzoek in wollen sokken
Uiteindelijk werkt voor mij niet het gesprek met de psycholoog of de antidepressivum die ze mij willen voorschrijven. De dingen die mij positief beïnvloeden, zijn een minimalistisch leven, in contact zijn met de natuur en mensen ontmoeten die ooit dezelfde gevoelens hebben ervaren. Met hen kan ik reflecteren, zij kunnen mij helpen met hun verhaal en ik kan hen op mijn beurt helpen met mijn verhaal.

In deze periode deel ik mijn verhaal vaak met gelijkgestemden. Het valt me op dat men vaak op dezelfde dingen uitkomt , namelijk: natuur, dieren, sport, creativiteit, muziek, back to basic, voeding, spiritualiteit, mindfullness en ontmoetingen. Deze, vaak geitenwollensokken activiteiten, bieden de mogelijkheid om te kunnen ontsnappen aan de moderne maatschappij en zo dichter bij jezelf te komen. Ze helpen je om je ego los te laten en in je ziel te kijken. Inzichten te verkrijgen en te vertrouwen en bouwen op je gevoel: dat geeft je een houvast, een kompas dat richting geeft aan je leven.

Een plek met antwoorden
Een duidelijke basis waar dit alles samenkomt is wat ik echt mis. Een jaar lang ben ik bezig met het zoeken naar de oplossing en het vinden van de oorzaak voor mijn psychische klachten (waar ik later achterkom is dat er niet een oorzaak of een oplossing bestaat). Ik moest alle losse eindjes van oplossinkjes aan elkaar knopen. Ik mis op dat moment een plek waar ik naartoe kan met mijn beteuterde hoofd vol vage vragen en er lieve duidelijke woorden voor terug krijg. En waar je al die fijne dingen die ik eerder noemde, samen kunt ervaren. Dat je vanuit een basis kan beginnen. Die plek is er simpelweg niet.

Ik heb het geluk dat ik het avontuur van de Camino de Santiago financieel aankan, mijn naasten mij dit gunnen en dat ik het durf om uit mijn vertrouwde omgeving te stappen. Dit is niet voor iedereen weggelegd.
Dat bracht me op het idee om zo’n unieke plaats zelf te creëren.

Het project
In de vorm van een non-profit organisatie wil ik na mijn reis een authentieke biologische geitenfokkerij in Laarbeek overnemen. Het is mijn droom om mensen die psychische klachten ervaren door de prikkels van de moderne maatschappij, te kunnen helpen op een plek waar alle dingen om te kunnen herstellen of leren, samenkomen. Zoals natuur, dieren, sport, voeding, muziek, back to basic, spiritualiteit, reizen, mindfullness en diepere ontmoetingen.



Zoals je hierboven kunt zien is er al een perfecte basis voor deze plek. Hieronder zie je een sfeerimpressie voor de uitbreiding.