Authentieke menselijke contacten immuniseren ons tegen psychische pijn

We hebben een natuurlijk verlangen en noodzaak om te verbinden. Als we gelukkig en gezond zijn, zullen we werken aan verbinding met elkaar en de wereld om ons heen. Maar als je neergeslagen door het leven, getraumatiseerd of geïsoleerd bent, dan lukt dat niet meer.

Daarbij maakt onze maatschappij het niet makkelijker. De meeste connecties die we denken te hebben zijn een parodie op menselijke verbinding. Het aantal vrienden dat je ondersteunt wanneer je problemen hebt neemt af. Huisruimte daarentegen, wordt uitgebreid. We ruilen vloerruimte voor vrienden, we ruilen spullen voor connecties.

Oorzaak en oplossing psychische pijn
En dat resulteert in de eenzaamste, meest onverbonden maatschappij die we ooit gehad hebben. Terwijl het de authentieke menselijke contacten zijn, die ons immuniseren tegen psychische pijn. De communities waarin ik leefde tijdens mijn reis, lieten mij de authentieke connecties intens ervaren. Juist daar draait alles om het voeden van de menselijke verbinding. Elkaar te zien als broeders en zusters. Van elkaar te houden. Een knuffel te geven. Je niet eenzaam te hoeven voelen.

Het gevolg van ‘disconnected’ zijn, is dat je je bindt aan iets anders als escape, wat juist meer pijn veroorzaakt. Denk aan gamen, cannabis, shoppen, eten, sporten, alcohol, automutilatie, cocaine, je telefoon of je emotionele pijn: Onder een verslaving valt dus niet alleen drugsmisbruik.

Het tegenovergestelde van verslaving is niet nuchterheid.
We kunnen beter zeggen dat:
Verslaving = adaptatie van de omgeving
Verslaving = verbinding

Liefde. De menselijke behoefte voor connectie.
Een escape voor onze pijn zoeken is geen optie. Vraag je af waar de pijn vandaan komt. ‘Ben’ met de pijn, maar weet dat je support nodig hebt. Liefde.

Als we elkaar en onszelf echt willen helpen, moeten we onze relaties versterken. Op zoek gaan naar de authentieke connecties. Van elkaar houden. In welke staat iemand ook verkeert. Er oprecht voor elkaar zijn.
Als onbaatzuchtige daad van Liefde.
Liefde is de oplossing.

Johann Hari verklaart bovenstaande aan de hand van pakkende onderzoeken in ‘Everything you think you know about addiction is wrong’.

Lots of Love ?